Blijdorp zet nieuwe koers uit
Blijdorp |
In het Toekomstplan 2012-2017 geeft de directie aan hoe Blijdorp zelfstandig kan voortbestaan en haar vooraanstaande positie kan handhaven als succesvolle dierentuin in Nederland en icoon van de stad Rotterdam.
Dit ambitieuze doel kan alleen bereikt worden door structurele reductie in personeelskosten. Om dit te bereiken is het de bedoeling 40 van de 190 arbeidsplaatsen te laten vervallen en om de huidige gemeente CAO om te zetten naar de Leisure CAO. Deze CAO wordt reeds door veel attracties en dierentuinen toegepast en sluit veel beter aan bij de bedrijfsvoering van een publieksattractie als Blijdorp.
De besparingen die met deze reorganisatie worden gerealiseerd, zijn noodzakelijk. Zij zullen worden aangewend voor die bedrijfsactiviteiten die direct bijdragen aan de handhaving of verhoging van de bezoekersaantallen en inkomsten. Zo blijft Blijdorp vitaal en kan zij haar positie handhaven op een vrijetijdsmarkt waarin de concurrentie steeds verder toeneemt en de bestedingen van de consumenten als gevolg van de recessie afnemen.
De medewerkers van de Diergaarde zijn op de hoogte gebracht van de voorgestelde plannen. Er is duidelijk gemaakt hoe de organisatie kan gaan werken om met aanzienlijk minder mensen eenzelfde of zelfs beter resultaat te bereiken. Om de overgang naar de nieuwe organisatieopzet mogelijk te maken en om op nette en eerlijke wijze de medewerkers te begeleiden voor wie geen plek meer is in het bedrijf, zal Blijdorp deze noodzakelijke transitie moeten financieren. Blijdorp is in gesprek met de Gemeente Rotterdam over de mogelijkheden om daarvoor gemeentegarantie te verkrijgen.
Over inhoud van de plannen en de noodzakelijke maatregelen zal in de komende periode uitgebreid overleg worden gevoerd met de Ondernemingsraad van Blijdorp en de vakbonden.
Ook in de toekomst wil Blijdorp, als Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde, een ‘not for profit’ organisatie blijven. Dit betekent dat de inkomsten weer in de dierentuin worden geïnvesteerd om het voortbestaan te waarborgen en de bezoekers recreatie en educatie te bieden en “aan te (blijven) zetten tot bewondering, verwondering en tot zorg voor de natuur”, zoals de missie blijft luiden.
Bijdragen aan fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten, steun aan natuurbehoudsprojecten in de vrije natuur en aandacht voor duurzaamheid, blijven een belangrijke rol spelen. Ook (toegepast) wetenschappelijk onderzoek blijft gehandhaafd, zover de financiële middelen strekken. Fondsenwerving en sponsorprogramma’s onder het motto “Steek je poot uit voor Blijdorp” spelen hierbij een steeds belangrijker rol.
Bron: diergaardeblijdorp.nl