Drijvend bouwen in de Rijnhaven
Charlois |
De initiatiefnemers, die al belangstelling voor drijvend bouwen in de Rijnhaven hadden getoond, zijn begin februari 2012 uitgenodigd een voorstel te doen voor het tijdelijke programma. De Stuurgroep Stadshavens heeft daaruit vier initiatieven geselecteerd. Hamit Karakus, wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed, Stedelijke Economie/projectwethouder Zuid licht de keuze toe: “De tijdelijke initiatieven zijn aanvullend op de huidige functies rond de Rijnhaven, brengen nieuwe levendigheid in het gebied en zijn een voorbode voor mogelijke andere nieuwe functies. De bewoners rond de Rijnhaven en de inwoners van de stadswijken op Zuid zullen profiteren van het programma”.
De geselecteerde initiatieven:
1. dobberende bomen (bomen in/op boeien/bakens) door kunstproducent Mothership naar een idee van kunstenaar Jorge Bakker;
2. drijvend hockeyveld door Hockeyclub Feijenoord;
3. drijvende stadskas (etalage van teelten in combinatie met educatie, verkoop, proeverij, stadstrand (zomer) en ijsbaan (winter)) door Innovatienetwerk ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie en de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland i.s.m. waterarchitect Van Bueren, horecaondernemer Ron Sterk, Bloemen- en plantengroothandel Honselaarsdijk, communicatiebureau Brighter World Rotterdam;
4. zwemboot en wakeboardbaan (zwemmen in een boot en waterskiën aan een lijn) door architectenbureau MorePlatz en Bart van der Holst.
De initiatiefnemers bereiden nu een sluitende businesscase voor de komende vijf jaar voor, waarin de haalbaarheid van de projecten wordt aangetoond. Tevens dienen zij zelf te zorgen voor de noodzakelijke vergunningen. Het streven is om een combinatie van initiatieven uit te voeren.
Naar verwachting neemt het college van Burgemeester en wethouders eind mei 2012 een definitief besluit welke initiatieven wel of niet door kunnen.
Rijnhaven
De Rijnhaven is een deelgebied van Stadshavens Rotterdam en ligt tussen de Kop van Zuid (Wilhelminapier en Zuidzijde) en Katendrecht. Het gebied heeft de afgelopen jaren een drastische vernieuwing ondergaan. De voormalige haven wordt meer en meer een woon-, werk- en recreatiegebied en langs de kades staan de hoogste gebouwen van Nederland. De Rijnhaven vormt een tegenhanger van de dichte bebouwing van de Kop van Zuid door de openheid en de maat van het aanwezige water. Vooruitlopend op de permanente invulling met drijvend bouwen, moeten tijdelijke initiatieven op het water leiden tot versterking van het karakter van de Rijnhaven als publieke arena en tot het vergroten van de attractiviteit van deze prominente plek in de stad.