Nationaal Programma Rotterdam Zuid komt op stoom
Charlois |
Dit staat in de eerste voortgangsrapportage van het Uitvoeringsprogramma van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). De rapportage geeft aan hoe ver de partners van het NPRZ sinds de start van het programma in juli 2012 met de doelen voor school, werk en wonen zijn gevorderd. Een jaar na de start blijkt dat veel projecten op schema lopen. Het bestuur van het NPRZ is tevreden over de inzet van de partners en heeft er vertrouwen in dat met deze samenwerking de goede weg is ingeslagen om de arbeidsparticipatie, woonkwaliteit en het opleidingsniveau in Rotterdam Zuid in 2020 op hetzelfde niveau te krijgen als een gemiddelde grote stad.
School
Het afgelopen jaar lag de focus op extra leertijduitbreiding en de invoering van wijkteams die met de frontlijnmethode werken. Bij deze methode krijgen gezinnen hulp aan de keukentafel: praktische hulp en ondersteuning bij problemen. Op 18 van de 34 scholen in de focuswijken krijgen kinderen zes tot tien uur extra les. Het aantal nulgroepen is uitgebreid naar 49, volgend jaar moeten hier nog 21 bij komen. Informatie over de kwaliteit van de scholen in de focuswijken is te vinden op de door schoolbesturen opgezette website www.schoolkeuze.rotterdam.nl. Daarnaast beiden vijf wijkteams zorg aan leerlingen en gezinnen op 26 scholen. Volgend jaar komen hier nog twee wijkteams bij.
Om sneller problemen in gezinnen op te sporen, worden onder meer afspraken gemaakt met de Nationale Hypotheek Garantie om in een vroegtijdig stadium aan de slag te gaan met gezinnen met betalingsachterstand.
De komende tijd zal vooral worden ingezet op beter onderwijs op scholen, het opzetten van een plan van aanpak voor kleine scholen en professionalisering van leraren.
Werk
De twee doelgroepen in de pijler werk zijn uitkeringsgerechtigden en schoolverlaters met een diploma. In het afgelopen jaar is gebleken dat nieuwe Carrièrestartgaranties (opleidingen met een baangarantie van het bedrijfsleven) moeilijk van de grond komen. Het komend jaar wordt ingezet op het maken van afspraken met individuele bedrijven.
Waar het de instroom in de uitkering betreft, is het beeld in verhouding tot de rest van Rotterdam positief. Op Zuid zijn minder mensen de uitkering ingestroomd in vergelijking met de rest van Rotterdam. Als het gaat om het matchen met beschikbare vacatures, het begeleiden en consequent handhaven moeten echter nog de nodige stappen gezet worden. Tot het einde van dit jaar worden 1320 uitkeringsgerechtigden begeleid bij het zelf actief op zoek gaan naar werk. Na een succesvolle proef in Bloemhof met controle op het recht op uitkeringen, worden nu 1000 adressen op Rotterdam Zuid gericht gecontroleerd op mogelijke uitkeringsfraude.
Wonen
In het najaar van 2012 is een convenant gesloten tussen Rijk, gemeente en lokale corporaties om grote projecten waaronder Bloemfontein en Leeuwenkuil alsnog doorgang te laten vinden. Voor deze investering van in totaal 120 miljoen heeft het Rijk 30 miljoen bijgedragen. In de focuswijken zijn 4750 woningen aangepakt en een fors aantal VVE’s geactiveerd. Dit is een onderdeel van de noodzakelijke aanpak van in totaal 35.000 woningen. Hiervoor is jaarlijks € 60 miljoen nodig. Een deel van deze investering kan gedekt worden door de verhuurdersheffing waarbinnen een speciale regeling is getroffen voor Rotterdam Zuid. De komende jaren is daarnaast samen met o.a. corporaties, publiekszaken en stadstoezicht veel aandacht voor controles op GBA-inschrijvingen, leegstand, handhaving van de huisvestingsvergunning en toezicht van gebouwen.
Bewoners
Uit de voortgangsrapportage blijkt dat er veel op gang is gekomen. Het is echter nog te vroeg is om dat terug te zien in maatschappelijke effecten zoals hogere arbeidsparticipatie en -opleidingsniveau of betere citoscores. Met de inspanningen van alle partners worden meer inwoners geholpen bij het wegwerken van hun problemen, waardoor ze meer vertrouwen in hun toekomst krijgen. Met de opbrengsten van de burgertop is het NPRZ als eerste aan de slag gegaan met de mensen de weg naar werk te wijzen. Met het cluster Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam zijn daarom afspraken gemaakt om bewoners actief te laten solliciteren en waar nodig extra te begeleiden.
Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is een samenwerking tussen gemeente, Rijk, deelgemeenten, scholen, corporaties, zorginstellingen en bedrijfsleven.