Dobberend Bos verfraait vanaf 2016 de Rijnhaven
Het Dobberend Bos is een idee van kunstenaar Jorge Bakker (Colombia, 1973). De in Nederland wonende en werkend 'Onderwerper', zoals hij zichzelf noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag, die onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar maken.
Het Dobberend Bos past binnen de ontwikkeling van de Rijnhaven. Hierdoor vergroent de Rijnhaven en wordt de kwaliteit van de versteende buitenruimte voor een periode van vijf jaar verbeterd. Het bos moet een attractie worden voor Rotterdammers en bezoekers. Vanaf de kade achter het Nieuwe Luxor theater en het Drijvend Paviljoen zijn de bomen goed te bekijken. Het aanpalende grasveld wordt een aangename verblijfsplek. Ook wordt er gekeken naar recreatiemogelijkheden op het water.
CityLab010
Mothership heeft voor het project verschillende financiers. De bijdrage van de gemeente vanuit CityLab010 bedraagt 175.000 euro. Hiervan is 125.000 euro bestemd voor aanleg en onderhoud van het bos en 50.000 euro voor aanpassingen van de kade voor recreatiedoeleinden. Dit geld komt uit het budget Buitenruimte, in totaal 600.000 euro in 2015, van CityLab010. In totaal heeft het Rotterdamse college dit jaar 3,35 miljoen euro beschikbaar gesteld via CityLab010. Dromers, denkers en doeners van Rotterdam kunnen hun innovatieve plannen voor de stad kenbaar maken via citylab010.nl, en daarbij hulp vragen aan experts van de gemeente en andere deskundigen. Ontbreekt het laatste stukje financiering, dan heeft de gemeente daarvoor de eenmalige startsubsidie beschikbaar. Dit jaar zijn er al zo’n 130 plannen op de site gedeeld en tientallen subsidieaanvragen gedaan.
Research and development
Het hergebruik van afgedankte zeeboeien van Rijkswaterstaat is een mooi voorbeeld van upcycling. Mothership heeft de afgelopen periode intensief samengewerkt met verschillende partijen om de boeien geschikt te maken voor de bomen. Zo werd gezocht naar oplossingen hoe zoetwaterbomen kunnen overleven in het brakke water van de Rijnhaven, en naar manieren om de bomen staande te houden op het water. Op basis van het eerste prototype werd een prototype gemaakt dat in productie vele malen goedkoper was. De afgelopen periode zijn deze prototypes intensief getest in het Aqua Dock van de RDM Campus (Dockhaven). Zo werd bijvoorbeeld gekeken naar de bewatering van de bomen en de vraag: hoe wordt voorkomen dat er teveel (regen)water in de boeien komt? Op deze manier is het definitieve ontwerp voor de Rijnhaven tot stand gekomen. De start van de uitvoering van het plan staat gepland voor volgend voorjaar.