Pleidooi voor snelle invoering lijst verboden reptielen
Achttien gemeenten dringen bij staatssecretaris aan op positieflijst reptielen - Op initiatief van wethouder Joost Eerdmans, portefeuillehouder Dierenwelzijn gemeente Rotterdam, ondertekenen wethouders uit achttien gemeenten de oproep aan staatssecretaris Van Dam om de aangekondigde positieflijst voor reptielen, amfibieën en vogels snel in te voeren.
In die lijst staat welke dieren wel en niet verboden zijn als particulier te houden.Het houden van bepaalde soorten reptielen kan tot onwenselijke en mogelijk zelfs tot gevaarlijke situaties leiden voor mens èn dier, menen de gemeenten. Bepaalde soorten reptielen zijn niet eenvoudig te houden, maar vereisen veel kennis en/of ervaring van de houder. Bovendien zijn de houders vaak niet voorbereid op wat hen te wachten staat; het komt vaak voor dat het dier groter wordt dan verwacht of duurder is in onderhoud dan verwacht (energiekosten), of dat een dier behoorlijk oud kan worden.
Veel reptielen komen in opvangcentra terecht omdat zij worden afgedankt door hun eigenaren. Maar ook worden er veel dieren gevonden of in beslag genomen. Deze dieren zijn vaak verboden te houden in ons land en ook zijn de leefomstandigheden vaak slecht.
Niet op positieflijst
Deze dieren zouden volgens de gemeenten niet op een positieflijst horen: zeeschildpadden, lederschildpadden, weekschildpadden, alligator, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen, diverse soorten slangen zoals dwergboa’s, cobra-achtigen en zeeslangen.
Zeventien gemeenten doen oproep
Het verbeteren van dierenwelzijn staat zowel landelijk als stedelijk op de agenda. Een van de acties op dat gebied is het aanleggen van een positieflijst van zoogdieren, vogels en reptielen. De positieflijst voor zoogdieren is begin 2015 al ingevoerd. Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat er nu ook een lijst komt voor reptielen, omdat gemeenten mogelijkheden zoeken om het houden van (gevaarlijke) reptielen binnen hun gemeentegrenzen te verbieden. Dat kan niet kan via de APV. De portefeuillehouders uit Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Amersfoort, Alkmaar, Beverwijk, Eemnes, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Hoorn, Houten, Oostzaan, Ridderkerk, Son en Breugel, Veldhoven, Velzen, Vlaardingen en Zwijndrecht zijn het daarmee eens. Gezamenlijk hebben zij een brief gestuurd aan de staatssecretaris om hem aan te sporen ook deze positieflijst in te voeren.