Rotterdamse economie op volle toeren
Economische groei
Vergeleken met voorgaande jaren groeide de economie van de regio Rijnmond met 2% in 2015 en 2016. Over het jaar 2017 verwacht de ING een groei van 3,5%. De economische cijfers laten zien dat Rotterdam de trekker is van het economisch herstel in de regio. Het belang van de stedelijke economie (onder meer dienstverlening) neemt toe; de bedrijvigheid in de haven blijft belangrijk voor de economie in Rotterdam en regio.
Rotterdam wordt steeds aantrekkelijker voor (verschillende type) bedrijven. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Bedrijvigheid in de zakelijke en logistieke dienstverlening, ICT-bedrijven, detailhandel, horeca & recreatie en innovatieve bedrijven groeit. Hiermee wordt de economische structuur van de stad versterkt en verbreed. Dit maakt Rotterdam sterker, want toenemende werkgelegenheid, meer vertrouwen en extra consumptie versterken elkaar.”
Werkgelegenheid en werkloosheid
Dat Rotterdam de trekker is van het economisch herstel van de regio, blijkt uit de ontwikkeling van het aantal banen. Van begin 2016 tot begin 2017 zijn er zo’n 9.200 banen bijgekomen, een groei 2,6%. In de regio Rijnmond groeide de werkgelegenheid met 1,3% in 2016 en naar verwachting met 1,9 % in 2017.
De banengroei is ook terug te zien in de daling van de werkloosheid. In 2016 was het werkloosheidspercentage in Rotterdam 11,3%, in het derde kwartaal van 2017 daalde dit tot 7,3%. Daarmee is de werkloosheid in Rotterdam nog wel hoger dan in de andere grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar wordt het verschil kleiner. De grootste banengroei vindt plaats in Rotterdam Centrum gevolgd door Feijenoord, Kop van Zuid, Katendrecht en Kralingen/Crooswijk.
In 2017 is het bijstandsvolume gedaald ten opzichte van 2016 gedaald (-3%), terwijl er landelijk en in de G4 nog sprake was van een stijging. Ook als we kijken naar de UWV-cijfers over de ontwikkeling van het aantal Rotterdammers met een WW-uitkering zien we een positieve ontwikkeling. In vergelijk met het jaar ervoor is het aantal Rotterdammers met een WW-uitkering in 2017 met 15% gedaald.
Aantal leerlingen techniek stijgt
Binnen het onderwijs stimuleren we dat jongeren keuzes maken waar ze in de toekomst werk mee kunnen vinden: opleidingen techniek en technologie. En daarin zijn we succesvol: Het percentage leerlingen op het vmbo in Rotterdam dat voor een techniekprofiel kiest in de kadergerichte of beroepsgerichte leerweg is het afgelopen jaar gestegen tot 29%. Landelijk is dit 22%. In de gemengde leerweg koos 30% van de kinderen voor een technisch profiel, terwijl dit landelijk is gedaald tot 9%. De doorstroom van vmbo techniek naar een mbo-opleiding in de techniek scoort in Rotterdam in 2016/2017 met 73% ruim boven het landelijk gemiddelde percentage van 64%. Al een aantal jaren kiest bijna de helft van het aantal jongeren op havo en vwo voor een bètaprofiel.
Aantrekkelijke stad
Struijvenberg: “De economie staat er net als de stad beter voor dan de afgelopen jaren en daar is hard voor gewerkt. Aantrekkelijk worden is één ding, aantrekkelijk blijven een ander. Ik vind het belangrijk dat we niet te lang stil moeten blijven staan bij onze successen en ons vooral samen met ondernemers, beleidsmakers en bewoners moeten blijven inzetten voor de stad.”