Het Nieuwe Stadskantoor Rotterdam

Kort geding beslist in voordeel OMA. Rotterdammers hadden een andere keuze, overige concurrerende architecten teleurgesteld.

Architectenbureau OMA ontwerpt Nieuwe Stadskantoor Rotterdam

Het college van B&W heeft het ontwerp van Office for Metropolitan Architecture (OMA), in samenwerking met adviesbureau voor bouwtechniek ABT, gekozen als beste ontwerp voor het Nieuwe Stadskantoor Rotterdam. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) maakte dit vandaag bekend. Het ontwerp werd als beste ontwerp voorgedragen door de beoordelingscommissie, onder leiding van Ole Bouman (directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi).
“Het college neemt de aanbeveling van de beoordelingscommissie van harte over. Het ontwerp van OMA is niet alleen spraakmakend en innovatief, maar haalt ook het hoogste niveau op de internationale duurzaamheidsstandaard en dat sluit erg goed aan bij de ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid,’’ aldus wethouder Karakus. Met de bekendmaking van het ontwerp werd door wethouder Karakus samen met Rem Koolhaas en Reinier de Graaf van OMA tegelijk het startsein gegeven voor de herontwikkeling.

Advies beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie, met daarin een aantal vooraanstaande architecten en experts op het gebied van duurzaamheid, maakte haar keuze op basis van criteria die door de gemeente zijn opgesteld, zoals duurzaamheid, excellente architectuur en een optimale stedenbouwkundige inpassing. Het ontwerp van OMA voldoet volgens de commissie het beste aan deze criteria. Het ontwerp is vernieuwend en doordat de constructie bestaat uit een staalskelet is het ontwerp licht en flexibel. De vorm is spraakmakend, maar tegelijkertijd goed inpasbaar in de omgeving, waarin een aantal monumentale gebouwen als het Stadhuis en het voormalige postkantoor liggen. Voorzitter Ole Bouman: “Een belangrijk argument voor de commissie om te kiezen voor het ontwerp van OMA, is dat het optimale openheid uitstraalt. Het interieur van de toekomstige Stadswinkel lijkt over te lopen in de openbare ruimte. Hierdoor krijgen Rotterdammers een aantrekkelijk voetgangersgebied en is de Stadswinkel optimaal toegankelijk.”

Het College van B&W heeft het advies van de beoordelingscommissie overgenomen. Wethouder Karakus is blij met het advies van de beoordelingscommissie. “Het Nieuwe Stadskantoor moet het symbool worden voor de tweede wederopbouw van de binnenstad. Dit is de plek waar Rotterdammers straks terecht kunnen voor al hun zaken met de gemeente en vanuit dit gebouw wordt gewerkt voor de stad. Het gekozen ontwerp kan de ambitie waarmaken. De openheid van het ontwerp verbindt het gebouw, de Coolsingel en de Meent met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat dit gebouw de binnenstad levendiger en aantrekkelijker zal maken.”

Meest duurzame gebouw van Nederland

Het nieuwe Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden. Het gekozen ontwerp behaalt het hoogste niveau (‘outstanding’) van de internationale duurzaamheidsstandaard (BREEAM-NL). Dit komt onder andere door de energiezuinigheid van het gebouw door gebruik van zonnecollectoren en groene daken en de wijze waarop gebruik gemaakt gaat worden van daglicht en de opvang van regenwater. Via glasvezel wordt daglicht in het gebouw gebracht waar dit normaal niet zou komen.

Mening van het publiek

In de maand september konden Rotterdammers tijdens een tentoonstelling van de vijf ingediende ontwerpen via een kaart hun mening doorgeven aan de beoordelingscommissie. Rotterdammers werden gevraagd naar hun mening over de ontwerpen aan de hand van verschillende vragen over o.a. de inpassing van de monumentale gevel en de toekomstige Stadswinkel in het ontwerp. In totaal bezochten ruim 4500 mensen de tentoonstelling, één derde van de bezoekers gaf hun mening over de ontwerpen. Hoewel geen enkel ontwerp een absolute meerderheid kreeg, sprak het publiek in haar totaaloordeel een lichte voorkeur (29%) uit voor het ontwerp van SeARCH. Van de uitgebrachte stemmen ging 26% naar het ontwerp van Mecanoo, 20% naar het ontwerp van Claus en Kaan, 14% naar OMA en 10% naar Meyer en Van Schooten. De beoordelingscommissie toonde zich positief verrast met deze keuze van het publiek voor vernieuwing en zag zich door deze voorkeur gesterkt om te kiezen voor een vernieuwend concept. De commissie beoordeelde het karakter van het ontwerp van SeARCH als te excentriek: vorm en kleur van de torens uit dit ontwerp sluiten minder aan bij de monumentale omgeving. “Het ontwerp van OMA is een ontwerp dat zowel vernieuwend is als een toevoeging aan de bestaande monumentale omgeving,“ aldus de beoordelingscommissie in haar rapport. Het ontwerp van OMA wordt verder gewaardeerd om de omgang met het monument (het oude stadstimmerhuis).

Het winnende voorstel is een concept, dat verder uitgewerkt wordt in een definitief ontwerp. Dit is naar verwachting eind 2010 klaar.

Bron: Bestuursdienst


Keuze uit vijf stadskantoren voor Rotterdam, het stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden heeft Rotterdam zich voorgenomen.

Rotterdam start met de herontwikkeling van het Stadskantoor.

Het Nieuwe Stadskantoor aan de Meent en het Rodezand gaat het meest duurzame gebouw van Nederland worden met architectuur van internationale allure.

De aanbesteding van het stadskantoor veroorzaakte eerder opschudding in Rotterdam.

Het Nieuwe Stadskantoor biedt straks plaats aan de grootste Stadswinkel van Rotterdam.

 


 

www.StadskantoorRotterdam.nl

Streefdatum voor het nieuwe Stadskantoor Rotterdam is 2014

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_2749.jpg