Bijzonder afscheid van Rotterdams Stadskantoor

Een bijzonder afscheid zaterdagavond van het oude Stadskantoor aan de Meent in Rotterdam. Er werd een muziekstuk voor het slooppand ten gehore gebracht, gecomponeerd door 'Kyteman' Colin Benders.

Half-gesloopte verdiepingen en gehavende gevels

Vierhonderd bezoekers waren op het sloopterrein getuige van een eenmalig concert in de afbraakresten. De muzikanten stonden verspreid over het binnenterrein en op half-gesloopte verdiepingen. Kranen, een grijpmachine en de gehavende gevels waren het decor.

Stadswinkel ontworpen door Rem Koolhaas

De sloop van het oude Stadskantoor is al in volle gang. Alleen de gevels staan nog overeind en die blijven behouden in het nieuwbouw-ontwerp van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Op deze plek gaat de grootste stadswinkel van Nederland verrijzen waar je al je burgerzaken kan regelen. Het nieuwe gebouw, een glazen, gestapelde blokkendoos, kan in 2014 in gebruik worden genomen.

Ingetogen afscheid, geen wervelende hip-hopvoorstelling

Bezoekers van het concert kregen allemaal een helm op en werden gemaand tot stilte. Velen hadden een wervelende hiphop-voorstelling verwacht, maar kregen een ingetogen afscheidsconcert afgewisseld met gesproken woord. Een oude piano werd symbolisch door een grijpmachine kapot gegooid.

Koffie met cake

Aan het eind mochten bezoekers in processie een roos werpen op de verbrijzelde piano. Na afloop was er koffie met cake, zoals bij een rouwceremonie gewoon is. Ook al hadden bezoekers misschien wat anders verwacht, toch waren ze verrast en onder de indruk.
Bron: http://www.rijnmond.nl

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_0138.jpg