75 jaar De Kuip

Feijenoord

Tot aan het eind van het jaar ontkom je in De Kuip niet aan het 75-jarig bestaan van het stadion. Ter gelegenheid van het jubileum worden vanaf vandaag, 27 maart, bij alle bijzondere elementen in het stadion informatiepanelen geplaatst en kun je via een fototentoonstelling alles te weten komen over de geschiedenis van De Kuip.

Wie niets wil missen van de Jubileumtentoonstelling in De Kuip, kan vanaf 27 maart deelnemen aan speciale Jubileumrondleidingen door het stadion. Tijdens deze rondleidingen, waarin onder meer alle onderdelen van de tentoonstelling aan bod komen, staan bijzondere persoonlijke verhalen over het stadion centraal.

Ooit begonnen als project om Rotterdamse werkelozen aan de slag te helpen, later uitgegroeid tot een voetbalmonument.

Even een korte geschiedenis. Toenmalig directeur van Feyenoord Leendert van Zandvliet kwam op het idee voor een nieuw stadion. Na flink wat geonderhndel over de financiele haalbaarheid werd besloten het stadion te bouwen. Leendert van der Vlugt was de architect van De Kuip. Op 27 maart 1937 kon de eerste wedstrijd worden gespeeld. Er werd niet geopend met een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal maar met een vriendschappelijke wedstrijd. 40.000 mensen om Feyenoord met 5-2 van Beerschot (België) te zien winnen. Op 2 mei 1937 volgt dan de wedstrijd Nederland - België (1-0). (Bron: deweekkrant.nl)

De bouw van het stadion was ooit de droom van Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet. Ontworpen door architect Leendert van der Vlugt begon de bouw van De Kuip in 1935. De opening was op 27 maart 1937. Het stadion werd tot drie keer toe van de slopershamer gered. Nadat in de jaren '90 betonrot en erosie toesloeg werd uiteindelijk besloten om het te renoveren.

 

Gerelateerde artikelen

Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
ART ROTTERDAM 2020

Art Rotterdam 6-9 februari 2020 - Een week waarin de stad haar deuren opent en u het beste biedt op het gebied van kunst, design en architectuur. Gedurende de hele week bruist de stad met speciale openingen, tentoonstellingen in de musea en kunstinstellingen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, muzikale events en diverse beurzen.

 
49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020 - Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen

 
P1000391.jpg