Groene Conferentie: voedselverspilling
In het kader van het Europese jaar tegen de voedselverspilling organiseert het Rotterdams Milieucentrum woensdagmiddag 17 december de Groene Conferentie met het thema: voedselverspllling. De conferentie start om 12.00 uur met een ‘Foodswastelunch’ met medewerking van drie Rotterdamse ‘voedselinitiatieven’ Kromkommer, Rotterzwam en Rechtstreex. Locatie = BAR (in Het Schieblock) Schiekade 201 Rotterdam. “Foodwaste” voedselafval staat dit jaar extra in de belangstelling omdat de Europese Unie 2014 heeft uitgeroepen tot het EU-jaar tegen de voedselverspilling.
EU
Het Europees Parlement wil voedselverspilling met de helft terugdringen. Daarom is 2014 uitgeroepen tot het Europese jaar tegen voedselverspilling. In de Europese Unie wordt tot de helft van de voeding weggegooid door consumenten, supermarkten, restaurants en in de foodketen door producenten en verwerkers. “Aan de andere kant leven 79 miljoen Europeanen onder de armoedegrens“, aldus het Europarlement. Omdat alle schakels in de keten voedsel verspillen, wil het Europarlement een gecoördineerde aanpak, waarbij maatregelen voor de hele EU en voor de afzonderlijke lidstaten gecombineerd worden. Zo moet de supply chain keten voor keten efficiënter worden gemaakt. Het Europarlement denkt ook aan campagnes om consumenten bewust te maken.
Nederland
Nederlanders gooien jaarlijks 14 % van het gekochte voedsel weg. Het gaat dan om nog goed en nog eetbaar en ongebruikt voedsel. Dat is per persoon ruim 50 kilogram goed voedsel (in euro’s komt dat ongeveer op € 155,– per persoon per jaar). Alle huishoudens verspillen ongeveer 100.000 vrachtwagens vol goed voedsel. Voedselproducenten, tussenhandel horeca en supermarkten verspillen nog eens 2,5 miljard euro aan voedsel per jaar (bron: rijksonverheid.nl). Schokkende cijfers dus.
Brood
Er worden ruim 400.000 broden per dag weggegooid in Nederland (Bron: CREM – 2012)! Dat is 50 000 ton brood per jaar oftewel 20% van ons brood verdwijnt in de afvalbak. Ongeveer 1 op 5 sneden brood wordt dus weggegooid. In Rotterdam is 36,7% van het huishoudelijke afval GFT (Groente Fruit Tuin Afval). Daarvan bestaat 4 % uit brood (Bron: CREM, sorteeranalyse 2011). Daarnaast beland er ook nog heel veel brood op straat, een de grote ergernissen van veel Rotterdammers.
Conferentie
Tijdens de Groene conferentie wordt een aantal afvalprojecten gepresenteerd die vooral met voedselafval aan de slag willen. Bijvoorbeeld Stadsgas en Broodnodig. Stadsgas wil voedselresten omzetten in ‘stadsgas’ dat bruikbaar is om op te koken en Broodnodig wil met broodafval ‘kookgas’ ook andere broodproducten zoals paneermeel produceren. Op 17 december zijn de sprekers o.a. Angelique Vandevenne (Broodnodig), Jonas Martens (BetterFutereFactory), Philip Troost (Stadsgas). Robert van Duin van het Recycling netwerk licht het gemeentelijk afvalbeleid door.
Groene Vogel
Uiteraard worden ook de Groene Vogel (prijs voor de groenste vrijwilliger van het jaar) en de Groene Pluim (prijs voor de groenste overheidsdienaar) uitgereikt (onder voorbehoud) door wethouder Joost Eerdmans.