Stadslandbouw in Rotterdam

Op 5 december zal Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte, het rapport ‘Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam’, in ontvangst nemen. Onderzoeker Paul de Graaf brengt in het rapport in kaart welke kansen er liggen voor de ontwikkeling van stadslandbouw in de Maasstad.

In 2007 werd Eetbaar Rotterdam opgericht. Als expertisegroep ontwikkelde zij een visie op professionele stadslandbouw, met een stadsboer die zijn boterham verdient met boeren in de stad. Deze ondernemende boer kan volgens Eetbaar Rotterdam dienen als aanjager van een lokale stadslandbouwcultuur en duurzame vernieuwing van de stad.

Vier jaar later is stadslandbouw een bekende term geworden die te pas en te onpas wordt gebruikt in relatie tot de problemen waar stad en landbouw mee te maken hebben. In die tijd heeft Eetbaar Rotterdam zich ontwikkeld tot een onafhankelijke bron van kennis en expertise op het gebied van stadslandbouw.

Komende maandag presenteert mede-oprichter en onderzoeker Paul de Graaf het onderzoek dat hij in samenwerking met de andere initiatiefnemers van Eetbaar Rotterdam heeft gedaan naar kansen voor stadslandbouw in Rotterdam. Dit onderzoek biedt een ruimtelijke uitwerking van de visie van Eetbaar Rotterdam en een model voor organische stedelijke ontwikkeling die ook voor andere steden interessant is.

Het symposium “Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam” brengt partijen bij elkaar uit stad en landbouw om met hen de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en te komen tot nieuwe samenwerkingsverbanden gericht op realisatie van professionele stadslandbouw.

 

Gerelateerde artikelen

Containerbar Noord

Nu de pop-upbar Containerbar Noord zeker tot september niet kan plaatsvinden, komt de organisatie met een tof alternatief. Twee cafés aan het Noordplein worden verbouwd tot één bar met een groot, gezellig terras.

De man achter Containerbar Noord, Frankie Dros, werkt hierbij samen met horecaondernemer Ron de Jong van Bokaal en De Gele Kanarie. Samen verbouwen ze Café Noorderbrug en Café Marietje tot een nieuwe hotspot die Containerbar Noord gaat heten.

Levendigheid

Containerbar Noord zou dit jaar een vergunning van een half jaar krijgen, maar dat gaat nu dus niet door. Met deze nieuwe bar hopen de mannen de levendigheid op het Noordplein te vergroten. De bar opent in juli of augustus.

 
CHANGEZ #4 – Kledingruil

Kledingruil - 14 maart - Van ruilen komt geen huilen! 70% van de Nederlanders heeft gemiddeld 20 ongebruikte kleding-stukken in zijn kast liggen. Doodzonde, dus hoog tijd om te SWAPPEN in BlueCity! Dat doen we onder het genot van muziek, lekkere drankjes van Thijsthee & VET & LAZY en een goed gesprek over duurzaamheid in de mode industrie. Deze editie ook met kinderkleding!

 
Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
P1020996.jpg