Rotterdamse Museumnacht: lekker boeien!

Rotterdamse culturele instellingen bundelen krachten tijdens dynamische avond bomvol kunst en cultuur. Op zaterdag 7 maart 2015 staat Rotterdam weer in het teken van de Rotterdamse Museumnacht. Tientallen kunst- cultuur- en erfgoedinstellingen slaan de handen ineen om een breed publiek op een laagdrempelige, maar ook inhoudelijke manier kennis te laten maken met de kunst-, culturen en erfgoedinstellingen van de stad.

Tijdens de Museumnacht ontdekken bezoekers bekende en minder bekende instellingen: van het Maritiem Museum en het Nederlands Fotomuseum tot Garage Rotterdam en de Aboriginal Art Gallery. Alle deelnemers presenteren een gevarieerd programma, met onder meer kunst, literatuur, design, fotografie en muziek. Naast ontspanning bieden de deelnemende instellingen verdieping door middel van rondleidingen, lezingen of een voorproefje van nieuwe aanwinsten en tentoonstellingen. Het passepartout van de Museumnacht biedt niet alleen toegang tot alle deelnemende musea, galeries en aanverwante instellingen, maar ook tot het speciale vervoer en geeft korting op de officiële afterparty.

De Rotterdamse Museumnacht wordt sinds 2002 georganiseerd. Elk jaar is er een centraal thema, dat als rode draad door een groot deel van de programmering loopt. Het thema voor de veertiende Rotterdamse Museumnacht is BOEIEN. Reddingsboei, lichtboei, brulboei: staan ze niet allemaal voor houvast, zekerheid en richting geven? De Rotterdamse Museumnacht is het baken voor iedereen die richting of redding zoekt. Laat je boeien, gewild of ongewild of ervaar de bevrijding als de boeien worden afgeschud. Rotterdam is stoer en rauw en de trots van Rotterdammers zit diep geworteld. Rotterdammer zijn, betekent niet lullen maar poetsen, recht door zee werken aan de toekomst en de schouders ophalen bij tegenslag. BOEIUH! De veertiende editie van de Rotterdamse Museumnacht boeit!

De Rotterdamse Museumnacht 2015 zal plaatsvinden zonder de deelname van Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal. In 2014 deden beide musea ook niet mee, omdat ze in het licht van de bezuinigingen en het culturele ondernemerschap de financiële investering op het gebied van programmering en beveiliging te groot en de opbrengsten te gering achten. Voorstellen van de Rotterdamse Museumnacht voor alternatieve verdienmodellen boden echter geen aanknopingspunt om hun overwegingen te herzien. “We betreuren het dat we niet met elkaar tot een constructieve dialoog zijn gekomen die aan de financiële behoefte van beide musea tegemoet kon komen. We hadden graag de gehele culturele sector krachtig neer willen zetten tijdens de Museumnacht. Daar horen deze twee vlaggenschepen van de Rotterdamse museale wereld uiteraard bij”, aldus het bestuur van de Rotterdamse Museumnacht.

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0263.jpg