Krijgt Rotterdam titel "Fairtrade Gemeente"

Werkgroep ‘Rotterdam Fairtrade’ liet op het Vrijwilligersfestival in Diergaarde Blijdorp de inwoners van Rotterdam kennismaken met de Campagne om de titel “Rotterdam Fairtrade Gemeente” nog dit jaar binnen te halen en deelde daarom folders en 5.000 fairtrade bananen uit!

Tijdens het Fairtrade ontbijt op 14 mei op het plein voor De Groene Passage maakte wethouder Alexandra van Huffelen het besluit van het college dat Rotterdam dit jaar nog Fairtrade Gemeente wordt wereldkundig. Daarmee werd het startschot gegeven van de Campagne Rotterdam Fairtrade.

Een werkgroep, waarin onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, Wereldwinkel Rotterdam Centrum, Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit, Rabobank Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam, Hubshop, World Ambassador, Good and Green Guides en burgers zitten, is al geruime tijd bezig om de campagne voor te bereiden.

Na het Fairtrade ontbijt, trad de Werkgroep tijdens het jaarlijkse Vrijwilligersfestival van de gemeente op 22 juni voor het eerst naar buiten. Tijdens het festival heeft de werkgroep tientallen vrijwilligers geworven voor de activiteiten die de Werkgroep gaat uitvoeren om de campagne onder de aandacht te brengen. Ook hebben ze de bezoekers gewezen op de campagne en op de betekenis ervan voor de gemeente en vooral voor de producenten van fairtrade artikelen.

Om fairtrade ook tastbaar te maken, deelden ze 5.000 fairtrade bananen uit, die daarvoor beschikbaar waren gesteld door Kruidenier Foodservices uit Rotterdam. Ook kon een mand met fairtradeproducten winnen, door waarde ervan te raden. Zo konden de Rotterdammers ervaren dat fairtrade niet alleen goed is, maar ook lekker. Ook burgemeester Aboutaleb nam een tros bananen en folders van de werkgroep in ontvangst.

De titel van Fairtrade Gemeente past bij de plannen van het college om de stad schoner, groener, gezonder en economisch sterker te maken. Fairtrade, eerlijke handel, is ook duurzame handel. Als Fairtrade gemeente, geeft Rotterdam een vervolg op de conferentie World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP) van februari 2010. Bovendien heeft de gemeenteraad in november 2009 al uitgesproken voorstander te zijn van Rotterdam Fairtrade gemeente. Als onderdeel van het programma Duurzaam koopt de gemeente zelf fairtrade producten. Daarnaast wil Rotterdam stimuleren dat er meer eerlijke producten worden verkocht en dat bedrijven en instellingen fairtrade producten gebruiken.

 

Gerelateerde artikelen

Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
ART ROTTERDAM 2020

Art Rotterdam 6-9 februari 2020 - Een week waarin de stad haar deuren opent en u het beste biedt op het gebied van kunst, design en architectuur. Gedurende de hele week bruist de stad met speciale openingen, tentoonstellingen in de musea en kunstinstellingen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, muzikale events en diverse beurzen.

 
49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020 - Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen

 
IMG_5523.jpg