Krijgt Rotterdam titel "Fairtrade Gemeente"

Werkgroep ‘Rotterdam Fairtrade’ liet op het Vrijwilligersfestival in Diergaarde Blijdorp de inwoners van Rotterdam kennismaken met de Campagne om de titel “Rotterdam Fairtrade Gemeente” nog dit jaar binnen te halen en deelde daarom folders en 5.000 fairtrade bananen uit!

Tijdens het Fairtrade ontbijt op 14 mei op het plein voor De Groene Passage maakte wethouder Alexandra van Huffelen het besluit van het college dat Rotterdam dit jaar nog Fairtrade Gemeente wordt wereldkundig. Daarmee werd het startschot gegeven van de Campagne Rotterdam Fairtrade.

Een werkgroep, waarin onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, Wereldwinkel Rotterdam Centrum, Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit, Rabobank Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam, Hubshop, World Ambassador, Good and Green Guides en burgers zitten, is al geruime tijd bezig om de campagne voor te bereiden.

Na het Fairtrade ontbijt, trad de Werkgroep tijdens het jaarlijkse Vrijwilligersfestival van de gemeente op 22 juni voor het eerst naar buiten. Tijdens het festival heeft de werkgroep tientallen vrijwilligers geworven voor de activiteiten die de Werkgroep gaat uitvoeren om de campagne onder de aandacht te brengen. Ook hebben ze de bezoekers gewezen op de campagne en op de betekenis ervan voor de gemeente en vooral voor de producenten van fairtrade artikelen.

Om fairtrade ook tastbaar te maken, deelden ze 5.000 fairtrade bananen uit, die daarvoor beschikbaar waren gesteld door Kruidenier Foodservices uit Rotterdam. Ook kon een mand met fairtradeproducten winnen, door waarde ervan te raden. Zo konden de Rotterdammers ervaren dat fairtrade niet alleen goed is, maar ook lekker. Ook burgemeester Aboutaleb nam een tros bananen en folders van de werkgroep in ontvangst.

De titel van Fairtrade Gemeente past bij de plannen van het college om de stad schoner, groener, gezonder en economisch sterker te maken. Fairtrade, eerlijke handel, is ook duurzame handel. Als Fairtrade gemeente, geeft Rotterdam een vervolg op de conferentie World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP) van februari 2010. Bovendien heeft de gemeenteraad in november 2009 al uitgesproken voorstander te zijn van Rotterdam Fairtrade gemeente. Als onderdeel van het programma Duurzaam koopt de gemeente zelf fairtrade producten. Daarnaast wil Rotterdam stimuleren dat er meer eerlijke producten worden verkocht en dat bedrijven en instellingen fairtrade producten gebruiken.

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_5741.jpg