Stadsinitiatief De Noorder Bioscoop

Oude Noorden

De Noorder Bioscoop, een voorziening/ontmoetingsplek in de vorm van een culturele accommodatie, met twee tot drie zalen, een horecagelegenheid, een groen dakterras en openlucht filmvertoningen, slaat in een klap genoemde twee vliegen omtrent sociale binding en sluit aan op visies van de gemeente en de betrokken woningcorporaties (de eigenaren van het Hofpleinviaduct, het langste gebouw van Rotterdam).

Het plan voor de Noorder Bioscoop gaat uit van de gedachte dat genoemde partijen in relatie tot de eigen woningvoorraad en sociale problematiek, het Hofpleinviaduct/de Hofbogen graag willen herontwikkelen en dat een spoedige herbestemming van het Bergwegstation hiervoor een aanjager kan zijn.

 

De combinatie cultuur-horeca zoals die bijvoorbeeld bestaat tussen de Rotterdamse Schouwburg en Floor, de Doelen en Doelencafé, WMDC en GROUNDS en in LV, Rotown en BIRD, wordt hierbij voor ogen gehouden. Met de opheffing van de spoorlijn in de tweede helft van 2010, moet het Hofpleinviaduct verder bij voorkeur een ‘groot-stedelijke’ uitstraling krijgen. De Noorder Bioscoop met grand café sluit hier evengoed op aan, bijvoorbeeld ook in het aantrekken van toeristen.

De essentie

Tot slot gaat de Noorder Bioscoop dus over Rotterdammers (weer) de gelegenheid geven films te beleven die meer bieden dan alleen plat vermaak in een intieme, laagdrempelige setting. Dat wil zeggen: tegen een gemiddelde entreeprijs van 6,50 euro in een goed verzorgd, centraal gelegen en goed bereikbare accommodatie met professionele projectie en geluid. De organisatie deelt daarbij de opvatting dat er in Rotterdam Noord weinig permanente, culturele voorzieningen zijn en wil een opsteker zijn voor de deelgemeente en bijdragen. Het wil ook van positieve invloed zijn op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, zodat bewoners (van verschillende komaf en met uiteenlopende voorkeuren) een gemene deler hebben en graag in Noord komen/blijven wonen. Hierbij bestaat de ‘onvoorwaardelijke’ overtuiging dat er in het Bergwegstation simpelweg een filmtheater móet komen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
P1000391.jpg